„Няма да успеем да се ориентираме в сложната среда на бъдещето, ако се взираме отчаяно в огледалото за обратно виждане. За да успеем, трябва да разчупим клишетата.“

Креативността е най-големият дар на човешката интелигентност. Колкото по-сложен става светът, толкова по-креативни трябва да бъдем, за да се справим с предизвикателствата. Въпреки това много хора се чудят дали изобщо притежават някакви креативни способности. „Разчупи клишетата“ показва защо креативността е толкова важна, защо хората мислят, че не са креативни, как стигнахме дотук и какво може да се направи. Първото є издание излезе през 2001 г. В ръцете си държите едно изцяло ново и редактирано издание. Защо е това ново издание и колко ново е всъщност?

Написах първото издание на „Разчупи клишетата“ през 2000 г. Първата причина за новото издание е, че оттогава се случиха много неща както в света, така и в моя личен свят. В почти всяка област темпото на промените се ускори и проблемите, които засягат сърцевината на тази книга, станаха още по-важни. Очевидната непредсказуемост на човешките дела е в самата основа на аргументите ми в полза на култивирането на нашите креативни сили – в бизнеса, в образованието и във всекидневния ни живот.

Втората причина за новото издание е, че днес имам повече неща да кажа за основните идеи в книгата и за това какво трябва да направим, за да ги приложим на практика. Натрупаният опит задълбочи убедеността ми колко значими и неотложни са идеите и аргументите, залегнали в „Разчупи клишетата“, както и необходимостта да ги представя пред още по-широка аудитория.

Третата причина е, че не само светът се е преместил през последните десет години, но и аз самият се преместих. Буквално. Когато писах първото издание, със семейството ми живеехме в Стратфорд на Ейвън – малко търговско градче в Англия и родно място на Уилям Шекспир. Новото издание написах в Лос Анджелис, където живеем сега. Архитектът Франк Лойд Райт бе казал, че ако можете да обърнете света наопаки и да го разклатите, всичко, което е в насипно състояние, ще падне в Лос Анджелис.

Точно след като излезе първото издание на „Разчупи клишетата“, нещо ни разклати и се озовахме със семейството ми в Лос Анджелис. Оттогава обиколих цяла Америка, срещнах се с изключителни хора и се запознах с невероятни инициативи. Натрупаният опит може да се види в новото издание, което има много по-силно подчертано ударение върху развитието в Северна и в Южна Америка, в Азия, както и в Европа. Факт е, че това наистина са глобални въпроси.

СЪР КЕН РОБИНСЪН е международно признат лидер в развитието на креативността, иновациите и човешките ресурси. Работил е за правителства в Европа, Азия и САЩ, за международни агенции, за някои от 500-те най-добри компании според списание „Форчън“ и за някои от водещите културни организации. През 1998 г. оглавява национална комисия за креативността, образованието и икономиката към британското правителство. „Всички наши бъдеща: Креативност, култура и образование“ (докладът Робинсън) бе публикуван и приет с въодушевление през 1999 г. Като част от усилията за постигане на мир в Северна Ирландия се създава комисия, която да разработи стратегия за креативното и икономическото развитие на страната. В този процес Робинсън е централна фигура и работи в тясно сътрудничество с експерти от сферата на културата, образованието и обучението.

Робинсън е един от четирите чуждестранни съветници на сингапурското правителство при разработване на стратегията на страната за превръщането є в център на креативността в Югоизточна Азия. Дванадесет години е преподавател в сферата на образованието в университета „Уоруик“ в Обединеното кралство, а сега е негов почетен професор. Получил е почетни звания от Отворения университет, Централното училище по слово и драма, университета в Бирмингам, училището за дизайн в Роуд Айлънд, колежа по изкуства и дизайн „Ринглинг“ и Ливърпулския институт по изпълнителски изкуства. Носител е на наградата „Антена“ на училището за дизайн в Роуд Айлънд за приноса му към изкуството и образованието, медала „Пийбоди“ за принос към изкуството и културата на САЩ и медала на името на Бенджамин Франклин, връчван от Кралското дружество по изкуства за изключителен принос в развитието на културните отношения между Обединеното кралство и САЩ. През 2005 г. е обявен за един от основните гласове на Time/Fortune/CNN. През 2003 г. получава благородническата титла сър от кралица Елизабет II за работата си в сферата на изкуството. Говори пред аудитории по целия свят за предизвикателствата, свързани с креативността, с които се сблъскват всички бизнеси и образователни институции в новата глобална икономика. Известните му беседи в рамките на годишната конференция TED (2006 и 2010) продължават да се гледат от милиони хора по света.

Сър Кен Робинсън е роден в Ливърпул, Англия, и има седем братя и сестри. Женен е за Тереза Робинсън. Имат две деца – Джеймс и Кейт, и живеят в Лос Анджелис, щата Калифорния.

Книгата му „Елементът: Как всичко се променя, когато откриете страстта си“, която излиза през 2009 г., а на български през 2010 г., е бестселър на „Ню Йорк таймс“ и е преведена на 20 езика.

Видео