Истински парадокс е твърдение, което води до противоречиви аргументи, или нещо, което описва логически невъзможна ситуация. Като например как може една котка едновременно да бъде и мъртва, и жива? Защо никога Ахил няма да победи костенурката в състезанието без значение колко бързо тича? Или как може човек да е десет години по-възрастен от своя близнак?
Книгата „Парадокс” съдържа любимите на нейния автор Джим Ал-Халили пъзели и главоблъсканици в областта на науката, всички известни като парадокси, но които се оказва, че не са парадокси, когато се разглеждатвнимателно и се гледат от правилния ъгъл. През цялата човешка история учените са стигнали до теории и идеи, които просто нямат смисъл. Точно тях наричаме парадокси. Парадоксите, които Ал-Халили предлага, са главно от физиката и астрономията и представляват неща, които биха объркали и някои от най-големите умове. С елегантни обяснения, които пренасят читателя в съзнанието на тези, които са ги развили, Ал-Халили ни помага да видим, че парадоксите могат да бъдат решени, ако се разглеждат от правилния ъгъл. Също толкова сигурно, колкото и Ал-Халили описва очарованието на тези класически парадокси, той разкрива и тяхната логика. По този начин вдъхва живот на избрана група от най-интересните концепции в човешкото познание.
Това изследване на загадките във физиката е насочено към читателите на популярната наука, но на места се изискват и малко практически познания по висша математика.
При разрешаването на тези парадокси ще се докоснем до най-отдалечените кътчета на Вселената, за даопознаем самата същност на времето и пространството. Дръжте се здраво.

За автора:
Проф. Джим Ал-Халили е британски теоретичен физик, професор в Университета „Съри”, автор и комуникаторна науката. Той е президент на Британска хуманитарна организация, член на Програмния съвет на Фестивала за наука в Челтнъм и носител на Ордена на британската империя.

Видео

Jim Al-Khalili on some of his favourite scientific paradoxes from Royal Society of New Zealand on Vimeo.