Резюме
Продължение на световния бестселър „Как се раждат идеите” (продадени над 40 000 екземпляра). Представя революционна концепция за лидерството: най-важната задача на всеки лидер е да накара служителите си да повярват, че са креативни и работата да се превърне в забавление. Ясно, кратко и забавно четиво, изпълнено с много изпитани, лесни за прилагане техники, които стимулират креативността на служителите.
Описание
Предимство е да имаш служители, предразположени към генериране на нови идеи. Книгата иска да накара работодателите да превърнат обикновения служител във велик като му помогнат да ражда повече и по-добри идеи. Това е книга за креативността и как тя може да се стимулира. Според Джак Фостър основната задача на лидера (който той нарича идеяист) е да повиши себеуважението сред служителите си и да създаде място, където е приятно да се работи. Подробно са представени 39 начина за вдъхновяване на служителите, изпробвани сред творческите отдели на рекламни агенции, където са събрани хора по принцип неподлежащи на приспособяване, със свободен дух, оригинално мислене, хора, които се съпротивляват на авторитарността, отхвърлят догмите, хора, които не могат да бъдат управлявани. Те могат само да бъдат вдъхновявани за идеи.
Кратък обзор
Иновационните оригинални идеи са най-силното конкурентно предимство на компаниите. Натан Мирволд, бивш мениджър в „Майкрософт”, споделя, че великият служител струва 1000 пъти повече от обикновения най-вече заради идеите, които има. В „Бъди идеяист”, втората част на бестселъра „Как се раждат идеите”, Джак Фостър пренасочва фокуса от идеите на отделния човек към това как да се отприщи креативният гений на цялата организация. За създаването на работна среда, подходяща за вдъхновение, Фостър предлага изцяло нова концепция за лидерството – ideaship. Лидерите не трябва да се съсредоточават върху печалбата и продажбите, качеството и обслужването. Вместо това трябва да отделят повече от своята енергия за създаване на работна среда, в която връхлитат идеи, в която служителите вярват, че могат да се справят блестящо с всеки проблем, който им се изпречи на пътя. И най-вече, работата трябва да забавлява. С енергия и хумор, Фостър споделя своя 35-годишен опит на творчески директор в големи рекламни агенции. А както знаем, рекламните агенции трябва постоянно да генерират идеи, които да забавляват хората. Много често на директорите се налага да стимулират креативността на служителите си, за да са сигурни, че могат да предложат на клиентите си най-свежите и оригинални идеи. Фостър разкрива защо трябва да наемате само хора, които харесвате, защо трябва да настоявате служителите ви да ползват отпуск дори и да не искат, защо ефективността може да бъде неефективна и как понякога можете да постигнете повече като се забавлявате, а не като се държите като лидер с главно Л. „Бъди идеяист” предлага доказани начини за стимулиране на креативността – простичко, ясно и убедително без много графики и формули, типични за лидерските четива. Фостър обръща надолу с главата традиционната представа за лидерството и показва как, ако сте съпричастен, ако се доверявате и ако умеете да вдъхновявате, можете да постигнете много по-големи разултати.